پوتراجايا مرکز حکومتي جديد مالزي که ايده تاسيس پايتخت اداري جديد به عنوان جايگزين کوالالامپور، در اواخر سال 1980 و در زمان حاکميت ماهاتير محمد چهارمين نخست وزير مالزي شکل گرفت. هدف از اين کار، کاستن از تراکم کوالالامپور و فراهم کردن زمینه ادامه توسعه اين شهر به عنوان مرکز تجاري و مالي کشور بود. پوتراجايا در 19 اکتبر 1995 بنيان نهاده شد و به عنوان سومين منطقه فدرال مالزي معرفي گرديد.
پوتراجايا مرکز حکومتي جديد مالزي است که در مساحتي بالغ بر 4931 هکتار در جنوب ايالت سلنگور احداث گرديد. تونکو عبدالرحمن (Tunku Abdul Rahman) اولين نخست وزير و پدر استقلال مالزي دستور ساخت آنرا صادر و ماهاتير محمد ايده انتقال پايتخت به آنجا را مطرح کرد. در حال حاضر قلب سياسي و فرهنگي مالزي به اين شهر و کوالالامپور همچنان قلب اقتصادي و تجاري کشور است.
واقعيت اين است كه بلايا و مصايب شهرنشيني در اغلب نقاط جهان ويژگي ذاتي و اجتناب ناپذير اين پديده بهشمار ميرود. انگارهاي كه به ويژه در كشورهايي همچون ايران نمودي عيني دارد. شهرها هرچه بيشتر توسعه مييابند، متراكم تر، پرازدحام تر، آلوده تر ميشونداما شهرهايي مانند پوتراجايا كه در اين باره تجربيات متفاوتي نشان داد. ايده ايجاد چنين شهري به عنوان پايتختي اداري كه از تراكم كوالالامپور كم كند، سال 1980 مطرح شد.
پوتراجايا، كوالالامپور را نجات داد و نگذاشت به مصايب ديگر كلانشهرهاي آسيا مثل توكيو، تهران، بمبئي، بانكوك و ... دچار شود. جالب است كه خود شهر، شهري كه در 5 سال ساخته شده بود، چنان زيبايي باشكوه و آرامش كمنظيري دارد كه اكنون از آن به عنوان يكي از دیدنی های مالزی نام برده ميشود. پوتراجايا به خاطر طبيعت گسترده و بهره گيري از معماري ايراني، آسيايي و اسلامي در آن روحي يگانه دارد و به قولي «باغشهر زيباي مشرق زمين» است.
|
امتیاز مطلب : 9
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3